Fibromyalgi är en skitsjukdom

Det räcker med rubriken. Det är vad jag vill säga. Tänk om någon kunde komma med ett botemedel, hur underbart vore inte det? Eller en medicin som fungerar, som får bort inflammationen som orsakar smärtan. Det har skett mycket spännande forskning inom området. Tack och lov. Alldeles för många tror att fibromyalgi är en sjukdom som "sitter i huvudet". Att det är psykosomatiskt. De kan inte ha mer fel och det visar hur obildade och ignoranta vissa människor är. Vissa har mage att säga att vi inte alls har en riktig sjukdom, det är bara lathet. Kan ni fatta? Som tur är finns det dom som vet att det inte alls är så, som vet att något ligger bakom våra symtom.
 
Det finns en jättespännande avhandling som handlar om att det är en inflammation i centrala nervsystemet som leder till den generella smärtan som vi med Fibromyalgi upplever. Författaren till avhandlingen, doktor Diana Kadetoff har kikat på är något som heter cytokiner, det är förenklat ett protein som fungerar som en signalmolekyl mellan celler och produceras oftast i samband med inflammationer. Hon har forskat om ett speciellt cytokin som kallas för IL-8. Det doktor Kadetoff såg var att IL-8 låg mycket högre hos FM-patienterna än hos de friska. Smärtan tros komma av att IL-8 aktiverar något som heter gliaceller som är en nervcell och det ska vara den som förstärker smärta. Det ska alltså enligt henne finnas något avvikande och felaktigt i det centrala nervsystemet hos FM-patienter. Detta borde då innebära att ett blodprov som undersöker dessa cytokiner kan vara till hjälp för att kunna ställa en diagnos i framtiden.
 

Det finns vissa likheter med patienter som har Reumatoid Artrit. De har i dagsläget biologiska mediciner som ska rikta in sig på avvikande cytokiner. Förhoppningen är att dessa mediciner och de nya kunskaperna ska resultera i liknande läkemedel för oss med Fibromyalgi. Det sker forskning och framsteg som kan innebära att vi i framtiden får en medicin som är anpassad just för oss med denna diagnos. Detta gör att jag känner att det finns hopp. Hopp om en framtid med mindre smärta. Hennes avhandling har gett genomslag i hela världen. Nu kanske fler forskare får upp ögonen.

 

(Avhandlingen heter "Implikationer av autonoma nervsystemet och centrala inflammationsparametrar för perception av smärta hos fibromyalgipatienter" skriven av Doktor Diana Kadetoff.)

 

Sportlov

Sportlovet pågår för fullt och vi har haft sådan tur att vi har haft varmt och soligt. Barnen har varit sjuka men blev friska i samband med att värmen kom. De var igår hos sin farmor och farfar där de har fått vara ute på isen och åka skidor, grilla korv och pinnbröd för att sedan basta och avsluta med myskväll innan läggdags. Jag fick hem två trötta men nöjda barn. Det kändes dock kontigt igår kväll. Det var så tomt och tyst i huset, jag och Nicke passade på att städa deras rum och sedan såg vi tv i soffan. Men det var FÖR tyst och FÖR tomt! Visst kan det vara skönt att få vara barnfria men jag kan som ändå inte slappna av helt, jag saknar dem. Jag älskar ljudet av små springande fötter, deras skratt och deras små snarkningar när de sover.
 
I övrigt har jag inte mycket att berätta. Jo vänta, jag har börjat sova igen!! Det är ett fantastiskt framsteg som innebär att värken också blir mindre. Om inte annat så orkar man hantera den bättre. Många med fibro får störd sömn vilket leder till mer smärta som leder till ännu sämre sömn och.. ja ni förstår. Jag har haft det hemskt svårt i januari och större delen av februari. Jag sov jättedåligt och därav får man sämre ork. Nu däremot sover jag som en stock och känner mig utvilad när jag vaknar. Jag orkar mer. Jag känner mig gladare.
 
Om en stund börjar Greys så nu önskar jag Er en trevlig kväll!
 
 
 

Koll på läget?

Okej, min yngste son har haft feber hela veckan. Influensan har anlänt till byn och självklart är alla mer eller mindre smittade i detta hus. Jag har faktiskt varit den som sist blivit smittad och är inte alls lika risig som maken och yngste sonen. Det kanske har och göra med att jag äter nyttigare (förutom idag, då åt jag pizza) samt att jag tar tillskott på sådana vitaminer och mineraler som vi fibrisar oftast har brist på enligt en doktorsstudie (främst D-vitamin, zink och magnesium). Jag har börjat känna mig helt okej i kroppen. Jag har fortfarande dagar som är sämre med de kommer mer sällan och de är inte lika långa och intensiva. Jag tror gott folk, att jag är på väg åt rätt riktning, ÄNTLIGEN!!
 
Idag har jag fått lite näring för själen. Min bror är hemma över helgen så han, jag och storasyster for in till stan, åt middag och sedan på bio. Även min vackra systerdotter följde med. Varje gång vi samlas är det som att alla hämningar släpper och vi säger allt som kommer för, och vi får skratta mycket. Jag älskar min familj. En sådan kväll som denna är bra för själen, jag mår bra i deras sällskap och de får mig alltid att skratta.
 
Jag har varit dålig på att skriva i veckan, jag ska skärpa mig, jag lovar!
 
Har ni haft en bra kväll?
 
God natt!