En dikt

Det finns en dikt som figurerar lite på nätet. Jag personligen är inte så förtjust i den. Varför? Jo jag tycker den är så negativ. Det ÄR en hemsk sjukdom men jag vill försöka se positivt på livet och när jag läser den får jag bara en känsla av... hopplöshet! Så här går den:
 
"Hej! 

Mitt namn är Fibromyalgi. Jag är en Osynlig Kronisk sjukdom och jag är  nu din följeslagare för resten av livet. Andra runt omkring dig kan inte se eller hota mig, men DIN kropp kan känna mig. Jag kan attackera dig var, när och hur jag vill. Jag kan orsaka dig våldsam smärta eller, om jag är på bra humör, orsaka dig värk överallt. Jag minns när du och Energi sprang omkring tillsammans och hade kul. Jag tog Energin från dig och gav dig Utmattning istället. Försök att ha kul nu! Jag tog även God Sömn från dig och gav dig Fibro-Dimma i utbyte. Jag kan få dig att darra inombords, eller få dig att frysa eller svettas medan alla andra känner behag.

Javisst ja, jag kan få dig att känna ångest eller depression också. Om du har planerat något eller ser fram emot en spännande dag, så kan jag ta det ifrån dig med. Du bad inte om mig, jag valde dig av  olika anledningar, t ex det där viruset du aldrig blev fri från, eller den där bilolyckan eller kanske var det de där åren av förödmjukelse och trauman? Hur som helst, jag är här för att stanna. Jag hör att du tänker gå till en läkare som kan göra dig av med mig. Jag skrattar så jag kiknar. Försök du bara. Du kommer att vara tvungen att gå till många, många läkare innan någon kan hjälpa dig på ett effektivt sätt.

Du kommer att bli ordinerad värktabletter, sömntabletter, energipiller, tillsagd att du lider av ångest  eller depression, rekommenderad att prova TNS, bli masserad, tillsagd att om du sover och  motionerar regelbundet kommer jag att försvinna, tillsagd att tänka positivt, förnedrad, uppmanad att rycka upp dig, och MEST AV ALLT, aldrig bli tagen på allvar med hur du känner dig, när du klagar till läkaren om hur utmattandet livet är varje dag. Din familj, dina vänner och dina arbetskamrater  kommer alla att lyssna till dig ända tills de tröttnar på att höra om hur jag får dig att må och om vilken utmattande sjukdom jag är. En del av dom kommer att säga saker som- "Äh, du har bara en dålig dag!" eller "Ja jag kom ihåg att du inte kan göra saker du kunde för 20 ÅR sedan." utan att höra att du faktiskt sa 20 DAGAR sedan, en del kommer att börja prata bakom din rygg, medan du sakta känner att du håller på att förlora din värdighet i dina försök att få dem att förstå. Speciellt när du är mitt inne i en diskussion med en "normal" människa och har glömt vad det var du skulle säga härnäst.
 
Avslutningsvis, ( jag hoppades kunna hålla denna del hemlig, men jag antar att du redan listat ut det).
Den enda plats du kan få någon support eller förståelse från, angående mig, är 
ANDRA MÄNNISKOR MED FIBROMYALGI. 

Högaktningsfullt
Din Osynliga Kroniska Sjukdom
Författare okänd"
 
Nej, det är inte en dikt i min smak. Sedan är det så att alla har inte denna sjukdom resten av sina liv utan tillfrisknar, en liten procent förvisso men ändå. Sedan kommer det förhopningsvis bättre mediciner nu när forskarna har lokaliserat att det beror på en inflammation i centrala nervsystemet. Jag vill se ljust på framtiden. Jag vill ha hopp. Jag har ingen lust att ge denna sjukdom mer plats i mitt liv än vad som är absolut nödvändigt. Vad tycker ni om dikten? Ni får säga vad ni tycker även om ni inte har fibro!

Brev från läkaren

I tisdags förra veckan var jag på vårdcentralen och tog blodprov, detta för att kolla om mina problem med munnen (sprickorna i mungipan) berodde på någon brist. Svaret kom igår hem med brev. Det stod att några värden var normala, sedan låg vissa värden precis ovanför gränsen för normalt men för lågt för att hon skulle vara nöjd. Hon skrev också att Ferritinvärdet ligger precis ovanför normalt, men relativt lågt. Ferritinvärdet motsvarar järnförrådet i kroppen. Hon skrev att jag har ett litet förråd och detta kan vara en orsak till att jag får problem. Nu ska jag äta lite tillskott, speciellt när jag har mens och se om det blir bättre. Hon ville även att jag skulle ringa och boka in en telefonkontakt med henne. Då får jag väl se vad hon säger. Just nu är min mun nästan normal, jag har solat mycket och den mår bra.
 
Nej, nu ska jag strax gå och duscha, har gjort en olivoljeinpackning i håret. Bjuder på en bild där man ser att min mun ser bättre ut! Ha en trevlig tisdag!
 
 
 

Skönhetstips

Jag vet inte vilken annan rubrik jag skulle använda. En vän ville att jag skulle skriva lite tips. Jag är ganska intresserad av smink och skönhetsvård i allmänhet. Kanske låter det ytligt men jag tycker det är jätteroligt och jag älskar att experimentera med olika färger på ögonskuggorna eller kajalen och jag bara avgudar mascaror. Vissa påstår att jag är beroende av dem men det tycker inte jag! Det är väl normalt att ha minst åtta mascaror i sminkväskan? Sedan eftersom jag haft lite problem med huden har jag forskat mycket. Så jag gör en liten sammanställning över några tips för hud och hår.
 
Olivolja, Extra Virgine. Superbra både för hud och för hår. Jag har alltid en flaska som jag köper enbart för att ha i duschen. Sedan kan man gärna välja ekologisk för att de oliverna har inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel. Om man har jättetorrt hår kan man göra en inpackning. Man tar rumstempererad olivolja och applicerar i torrt hår. Låt den gärna vara i minst en timme, gärna två. Bara vira en gammal handduk runt. Vissa gör t.o.m. att de sover med det över natten, de tar plastfolie och virar runt. Det har jag dock aldrig gjort. Sedan när det är dags att tvätta ska du göra så att du schamponerar innan du sköljer håret i vatten, då får du bort oljan. Håret blir jättemjukt och lent samt att din hårbotten mår bra.
 
När det gäller huden gör jag så att innan jag stänger av vattnet så smörjer jag kroppen och duschar av det värsta överflödiga oljan. Sedan torkar jag mig som vanligt. Oftast gör jag detta i samband med att jag ska sova. Huden blir jättemjuk och jag blir inte alls torr. Jag blir inte oljig utan huden suger i sig det. Under vintern har jag kört med detta och jag har aldrig varit så bra i huden som nu. Vissa kanske undrar om det blir en lukt och precis när man smörjer in det, ja, men sedan doftar det inget!
 
 
 
 
Ett annat tips som jag har när det gäller slitet hår är förutom att det är a och o med ett bra värmeskydd så bör man tänka vad man använder för gummisnoddar. Traditionella gummisnoddar har ett litet metallhölje. Denna är inte bra och sliter väldigt på håret. Tygsnoddar är det bästa. På bilden ser ni en traditionell och en tygsnodd som jag köpt på Lindex.
 
 
 
 
Det finns hur många tips som helst för håret vad gäller hur många ggr man bör duscha det, balsammetoden, vilka hårborstar som är bäst etc. Det finns andra oljor som är bra, ex. Arganolja som jag också har hemma. Om ni har något ni vill veta eller funderar över så får ni fråga.
 
Idag har jag varit på stan med Anna och lilla E. Det var trevligt där vi gick på stan och shoppade samt surrade. Vi åt även lunch där lilla E och jag samtalade, mest om att jag hade tagit hennes näsa och hon pekade och sa -Däh! Hon är så himla söt! Jag hittade en bikini som jag ska hemma. Vi får så fruktansvärt varmt på altanen. Då tänkte jag att jag kan ha denna med mina nya svarta korta shorts. Jag är liksom inte en bikinibrud vanligtvis och jag tänker enbart använda den hemma. Tyckte den var lite frän. Sedan har jag inte så stort utbud eftersom alla bikinisar finns inte i min storlek, jag har tydligen D-kupa numera. Denna blev det iaf. Bjuder på en bild på den och så säger jag tack för mig, för idag i alla fall!