Fibromyalgi är en skitsjukdom

Det räcker med rubriken. Det är vad jag vill säga. Tänk om någon kunde komma med ett botemedel, hur underbart vore inte det? Eller en medicin som fungerar, som får bort inflammationen som orsakar smärtan. Det har skett mycket spännande forskning inom området. Tack och lov. Alldeles för många tror att fibromyalgi är en sjukdom som "sitter i huvudet". Att det är psykosomatiskt. De kan inte ha mer fel och det visar hur obildade och ignoranta vissa människor är. Vissa har mage att säga att vi inte alls har en riktig sjukdom, det är bara lathet. Kan ni fatta? Som tur är finns det dom som vet att det inte alls är så, som vet att något ligger bakom våra symtom.
 
Det finns en jättespännande avhandling som handlar om att det är en inflammation i centrala nervsystemet som leder till den generella smärtan som vi med Fibromyalgi upplever. Författaren till avhandlingen, doktor Diana Kadetoff har kikat på är något som heter cytokiner, det är förenklat ett protein som fungerar som en signalmolekyl mellan celler och produceras oftast i samband med inflammationer. Hon har forskat om ett speciellt cytokin som kallas för IL-8. Det doktor Kadetoff såg var att IL-8 låg mycket högre hos FM-patienterna än hos de friska. Smärtan tros komma av att IL-8 aktiverar något som heter gliaceller som är en nervcell och det ska vara den som förstärker smärta. Det ska alltså enligt henne finnas något avvikande och felaktigt i det centrala nervsystemet hos FM-patienter. Detta borde då innebära att ett blodprov som undersöker dessa cytokiner kan vara till hjälp för att kunna ställa en diagnos i framtiden.
 

Det finns vissa likheter med patienter som har Reumatoid Artrit. De har i dagsläget biologiska mediciner som ska rikta in sig på avvikande cytokiner. Förhoppningen är att dessa mediciner och de nya kunskaperna ska resultera i liknande läkemedel för oss med Fibromyalgi. Det sker forskning och framsteg som kan innebära att vi i framtiden får en medicin som är anpassad just för oss med denna diagnos. Detta gör att jag känner att det finns hopp. Hopp om en framtid med mindre smärta. Hennes avhandling har gett genomslag i hela världen. Nu kanske fler forskare får upp ögonen.

 

(Avhandlingen heter "Implikationer av autonoma nervsystemet och centrala inflammationsparametrar för perception av smärta hos fibromyalgipatienter" skriven av Doktor Diana Kadetoff.)